Olejek arganowy – właściwości kosmetyczne.

 

     Olejek arganowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Nazywany płynnym złotem i eliksirem młodości, głównie przez swoje działanie.

Wytwarzany jest z owoców jednego z najstarszych drzew na świecie - drzewa arganowego. Rośnie ono tylko w jednym miejscu na ziemi w południowo-zachodniej części Maroko na terenie rezerwatów biosferycznych UNESCO. Drzewo radzi sobie z suchym i ubogim w sole mineralne klimatem.  Może osiągać do 10 metrów wysokości i 14 metrów średnicy korony.

      Owoce arganowca są koloru żółtego, w środku znajduje się gorzka masa z małą ilością ziarenek orzecha, skorupa jego natomiast jest aż 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego. W związku z trudnością ich otworzenia zbiera się je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy.

Ziarna oczyszcza się, rozłupuje, suszy, praży, dodaje wodę i dopiero mieli. Obecnie olejek wytwarza się przede wszystkim maszynowo, a grupy strażników ochraniają drzewa w okresie owocowania przed zwierzętami.

Właściwości kosmetyczne.

      Posiada wiele właściwości, ale najbardziej cenioną jest działanie odmładzające.Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi.

Jest bogaty w:

- polifenole,

- kwasy omega 6 i 9,

- witaminę E.

Polecany jest dla każdego rodzaju skóry: suchej, wrażliwej, dojrzałej, trądzikowej, alergicznej.

Łagodzi objawy alergii, trądziku młodzieńczego, czy łuszczycy.

Pielęgnacja skóry jest bardzo skuteczna dzięki właściwościom ujędrniającym, wygładzającym, nawilżajacym i rewitalizującym.

Olejek arganowy posiada również działanie przeciwzapalne i łagodzące - przyspiesza gojenie się ran, blizn, rozstępów oraz poparzeń.

Szybko wchłania się w skórę nie pozostawiając na niej tłustej warstwy.

Stosuje się go również do pielęgnacji włosów i paznokci.


Polecane naturalne kosmetyki z naszego sklepu : Kosmetyki naturalne z olejkiem arganowym

Zobacz również jak pielęgnować skórę i włosy olejkiem arganowym.




Pozostaw komentarz
Komentarze
2014-06-10 15:25
Można powiedzieć, że to taki uniwersalny komsmetyk
2014-10-21 20:27
Ostatnimi czasy bardzo popularny jako dodatek do kosmetyków do włosów. Ciekawe tylko ile z tych dobroczynnych właściwości olejku arganowego zostaje w popularnych drogeryjnych kosmetykach?
2014-10-27 22:52
Dlatego ja np uzywam czystego olejku arganowego do wlosow a nie kupuje gotowe serum do wlosow z dodatkami olejkow, te wszystkie sera to tylko powierzchniowa regeneracja, takie "sklejenie" koncowek np
2015-01-07 12:16
Od roku używam tylko kosmetyków z olejkiem arganowym, prawdziwy skarb dla mojej cery... Z czystym sumieniem polecam wszystkim