Najlepsze naturalne oleje roślinne

Masło shea nazywane również karite, czyli życie. Pozyskiwane jest z nasion drzewa masłowego Magnifolia. Zawiera  substancje tłuszczowe, witaminy A,E i F. Jest także naturalnym, chociaż niskim, filtrem słonecznym  chroniącym przed  promieniowaniem UVB. Dzięki zawartości witaminy A masło wygładza drobne zmarszczki, regeneruje skórę po działaniu promieni UV oraz poprawia wilgotność skóry. Witamina E natomiast chroni przed  wolnymi rodnikami oraz zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV. Masło shea poprawia zdolność wiązania wody, podwyższa aktywność enzymatyczną w skórze oraz pomaga w tworzeniu nowych komórek, przyczyniając się do spowolnienia starzenia się skóry. Witamina F zmniejsza napięcie warstwy rogowej, zmiękcza ją i przechodzi przez barierę naskórkową. Dodatkowo masło shea  chroni i wzmacnia cement międzykomórkowy oraz płaszcz hydrolipidowy skóry. Masło shea jest przede wszystkim cenione za swoje zmiękczające skórę właściwości oraz zdolność leczenia podrażnionej powierzchni skóry. Więcej o maśle shea : Masło shea.

 

Olej ze słodkich migdałów otrzymywany jest z nasion, poprzez wytłaczanie na zimno. Jest on bogaty w witaminy i fitosterole. Dodatkowo jest neutralny, dlatego właśnie nie wywołuje alergii. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania i wygładzania skóry. Najczęściej wykorzystywany jest przy leczeniu łuszczycy, egzemy oraz przy skórze suchej, swędzącej i podrażnionej. Olej ten szczególnie polecany jest do skóry suchej jak i starzejącej się.

 

Olej awokado jest to olej otrzymywany z tłoczenia na zimno. Jest bogaty w lipidy oraz kompleks witamin A, D i E. Ma za zadanie intensywnie nawilżyć oraz odżywić skórę. Zapewnia gładkość, miękkość oraz zabezpiecza przed wysuszeniem i złuszczaniem się skóry dłoni. Ma on zdolność łatwego przenikania przez naskórek. Zawiera dużą ilość składników odżywczych i substancji aktywnych. Zobacz : Olej awokado - właściwości kosmetyczne.

 

Olej macadamia to olej wytłaczany z orzechów, który posiada bardzo dobrą zdolność rozprzestrzeniania się na skórze, hamuje jej starzenie, chroniąc lipidy ścian komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Ponadto wygładza on i uelastycznia skórę, oraz zapobiega powstawanie rozstępów i cellulitu. 

 

Olej arganowy nazywany jest inaczej eliksirem młodości, głównie przez swoje działanie. Wytwarzany jest z drzewa arganowego które występuje tylko w jednym miejscu na świecie w południowo-zachodniej części Maroko. Posiada wiele właściwości, ale najbardziej cenioną jest działanie odmładzające. Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Polecany jest dla każdego rodzaju skóry: wrażliwej, suchej, alergicznej, trądzikowej, dojrzałej. Łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii czy też łuszczycy. Pielęgnacja skóry jest bardzo skuteczna dzięki właściwościom ujędrniającym, nawilżającym, wygładzającym i rewitalizującym. Olej arganowy ma również działanie przeciwzapalne i łagodzące (przyspiesza gojenie ran, blizn, rozstępów oraz poparzeń). Szybko wchłania się w skórę. Więcej o olejku arganowym : Olejek arganowy - właściwości kosmetyczne.

 

Oliwa z oliwek otrzymuje się ją z miąższu i ziaren. Uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa zapobiega utracie wody, dzięki czemu skóra uzyskuje miękkość, jedwabistość oraz świeżość. Posiada ona również działanie regeneracyjne, ochronne przeciw wolnym rodnikom. Działa kojąco i nawilżająco. Znakomicie odżywia skórę.

 

Olej sojowy zawiera w sobie witaminę E oraz kwasy tłuszczowe, uzyskiwany jest z nasion soi. Witamina E nadaje skórze młody zdrowy wygląd oraz zapewnia lecytynę. Ma właściwości regulowania wydzielania sebum, dlatego nadaje się idealnie dla skóry tłustej, zanieczyszczonej i wrażliwej. Skóra jest dobrze nawodniona i natłuszczona. Olejek również łagodzi stany zapalne i chroni przed utratą wilgoci.

 

Olej lniany – wydobywany z nasion lnu zwyczajnego, tłoczony na zimno. Poprawia elastyczność skóry i opóźnia procesy starzenia się jej. Reguluje wydzielanie sebum, zapobiega zatykaniu się porów. Regeneruje i koi.

 

Olej palmowy to jeden z najbardziej popularnych  olejów na świecie, mający wysoką zawartość karotenu. Jego działanie jest szerokie. Wygładza on skórę nadając jej piękny czerwono-brązowy koloryt. Kolejny plus to łagodzenie egzemy i łuszczycy, stymulacja regeneracji i wzrostu nowych komórek skóry. Bardzo mocno nawilża, działa przeciwzapalnie i łagodząco.

 

Olej kokosowy działa podobnie jak olej palmowy. Bardzo dobrze nawilża skórę, ma właściwości zdrowotne, zapobiega i leczy dolegliwości skórne. Ponad to odmładza i uelastycznia skórę. Tutaj znajdziesz więcej informacji o oleju kokosowym: Olej kokosowy - właściwości kosmetyczne.

 

Olej z pestek winogron otrzymuje się go z nasion, zawiera on głównie kwas linolow(70%-witamina F), tokoferole, fotosterole i fosfolipidy. Witamina F w bardzo łatwy sposób absorbuje się przez skórę i wyróżnia długotrwałym efektem. Ma również ogromny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu jej nawilżenia. Olej z pestek winogron ma również dużą zawartość witaminy E. Ta natomiast chroni przed  wolnymi rodnikami oraz zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV. Ponadto poprawia zdolność wiązania wody, podwyższa aktywność enzymatyczną w skórze i pomaga w tworzeniu nowych komórek, powoduje wolniejsze starzenie się skóry. Olejek jest idealny dla cery tłustej ponieważ reguluje proces natłuszczania skóry. Nie zamyka a zmniejsza pory, wspomaga i przyspiesza procesy regeneracyjne.

 

Olej jojoba nazywany jest inaczej płynnym woskiem. Można go wyróżnić za świetne współgranie z naszym sebum skóry, za szybkie i głębokie wchłanianie. Nie powoduje on również żadnych reakcji alergicznych. Sam w sobie posiada dużo witaminy E oraz dużo naturalnych substancji, które pozwalają na poprawę odporności naszej skóry przed czynnikami zewnętrznymi.


Pozostaw komentarz
Komentarze
2014-10-25 01:19
Olejek arganowy i ze słodkich migdałów ! <3