Masło Shea- właściwości kosmetyczne

       Masło shea jest olejem roślinnym pozyskiwanym z nasion dziko rosnącego drzewa w tropikalnej części Afryki – z gatunku masłosza Parka. Daje ono swoje owoce dopiero po 15 latach, ale dopiero po 30-tu są one maksymalnie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma konsystencje masła, które po ogrzaniu w dłoniach zmienia swoją formę w olej.

 



Skład

 

Masło shea najbardziej obfite jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Tymi kwasami są:

- alfa-linolenowy,

- kwas arachidonowy,

- gamma-linolenowy

-oleinowy.

Obecne są też kwasy nasycone:

- kwas stearynowy,

- kwas palmitynowy,

oraz kwas karboksylowy:

- kwas cynamonowy (właściwości przeciwbakteryjne).

To właśnie one nadają olejowi niesamowite właściwości zdrowotne i nawilżające. Kwasy podobne są do tych obecnych w naszej skórze, dzięki czemu masło doskonale przyswaja się i wchłania.

Oprócz kwasów masło shea bogate jest w fitosterole. Są nimi:

- alfa-spinosterol – przeciwzapalny środek,

- kampesterol – przeciwzapalny środek, zapobiega zapaleniom stawów,

- beta-sitosterol – zapobiega wypadaniu włosów,

- stigmasterol – prekursor witaminy D3.





Właściwości i zastosowanie

 

       Masło shea znalazło swój udział przy produkcji kosmetyków, dzięki swym doskonałym i przeróżnym właściwościom. Dzięki obecnym kwasom tłuszczowym shea doskonale nawilża skórę, natłuszcza ją i zapobiega utracie wody z organizmu. Przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia metabolizm oraz samoregenerację komórek. Skóra zwiększa swoją jędrność i sprężystość.

Masło zawiera kwas cynamonowy, który posiada właściwości antybakteryjne.

Jest bogate w witaminy A, E i F:

- witamina A poprawia wilgotność skóry, ma działanie regeneracyjne, pobudza skórę do wytwarzania kolagenu, dzięki czemu wygładza drobne zmarszczki,

- witamina E chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, zmniejsza wrażliwość na działanie promieni słonecznych, zapobiega szybszemu starzeniu się skóry, podwyższa aktywność enzymatyczną w skórze,

- witamina F zmiękcza napięcie warstwy rogowej skóry, zmiękcza ją.

Masło shea jest naturalnym lekkim filtrem UVB ( 3-4 SPF).

Masło shea nie wywołuje alergii ani podrażnień, dlatego bez problemu mogą stosować go dzieci i niemowlęta, kobiety w ciąży czy osoby z atopowym zapaleniem skóry. Doskonale pomaga przy problemach trądzikowych lub łojotokowych.

Świetnie sprawdza się także przy rozstępach i walce z cellulitem.

Masło shea posiadające odpowiednie certyfikaty jest składnikiem wielu kosmetyków ekologicznych i naturalnych.

Produkcja masła shea przez afrykańskie kobiety, Burkina Faso.


Polecane kosmetyki naturalne z naszego sklepu : Kosmetyki naturalne z masłem shea

Zobacz również jak pielęgnować skórę masłem shea.




Pozostaw komentarz
Komentarze
2015-01-14 13:27
moja sucha skora kocha to maslo !!!