RSS

Blog

Olejek jojoba w kosmetyce

Pochodzenie

 

Olej jojoba jest płynnym woskiem pozyskiwanym poprzez tłoczenie na zimno z nasion krzewu Simmondissia Chinensis. Krzew ten uprawiany jest na obszarach pustynnych i półpustynnych. Pochodzi z kalifornijskich terenów w Meksyku, ale ze względu na duży popyt zaczął być uprawiany na wielu kontynentach. Dzięki bardzo długiemu korzeniowi, sięgającemu nawet do 15 metrów krzewy jojoba mogą przetrwać długą suszę pozyskując wodę z głębokich warstw ziemi. Pustynna lokalizacja daleka od centrów przemysłowych, ulic, sprawia także, iż olej nie musi być poddawany procesom oczyszczania. Dojrzałe nasiono jojoba zawiera około 45-55% płynnego wosku.

Olejek jojoba posiada zółtawy kolor oraz lekki, prawie niewyczuwalny zapach orzechowy. W swoim składzie zawiera silne naturalne przeciwutleniacze tokoferole alfa i beta, przez co charakteryzuje się bardzo długim okresem trwałości. Nie zmienia on także swoich właściwości w procesie ogrzewania, nawet powyżej 300 stopni.

Skład

Olejek jojoba zawiera:

- skwalen będący składnikiem płaszcza lipidowego skóry, wykazujący działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne,

- palmitynian cetylu, czyli kwas tłuszczowy o silnym działaniu natłuszczającym,

- wyższe alkohole nasycone i nienasycone,

( wyższe kwasy tłuszczowe wiążą wyższe alkohole, przez co olejek jojoba nigdy się nie psuje)

- kwas mirystynowy,

- fitosterole,

- witaminę A, E i F.

Właściwości

Dzięki wysokiej zgodności biologicznej ze skórą, olejek jojoba jest doskonały w zapewnieniu właściwej gospodarki wodnej skóry oraz w regulacji wydzielania sebum. 

Dostateczny poziom wody w skórze wpływa na prawidłowe nawilżenie jej, co zapewnia gładkość i jędrność. Olejek jojoba wzmacnia cement międzykomórkowy zapobiegając utracie wody i wysuszeniu skóry.

Zachowuje kwaśną warstwę ochronną skóry.

Jojoba podobny jest swoim składem do ludzkiego sebum, dlatego potrafi normalizować jego wydzielanie. W przypadku jego niedoboru uzupełnia poziom, natomiast przy jego nadmiarze hamuje proces wydzielania się łoju. Dzięki temu olejek świetnie się sprawdza przy skórze suchej jak i mieszanej, tłustej i trądzikowej.

Oprócz regulacji sebum olejek jojoba wykazuje charakter antybakteryjny i przeciwzapalny, dlatego jest odpowiednim kosmetykiem na trądzik. Poza tym łagodzi podrażnienia związane ze zmianami trądzikowymi, przyspiesza gojenie się ran i regenerację komórek. Dodatkowo nie zatyka porów i likwiduje zaskórniaki pozwalając swobodnie odpływać wydzielinie skórnej.

Dobrze się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnej tłustej warstwy na skórze.

Dzięki swoim wygładzającym właściwościom wykorzystywany jest także jako środek zapobiegający rozstępom.

Olejek jojoba jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze SPF4.

Wykazuje działanie antyoksydacyjne chroniąc skórę przed działaniem zewnętrznych czynników i zapobiegając starzeniu się jej.

Bakteriostatyczny olejek jojoba wykorzystywany jest także w celu wydłużenia okrezu trwałości dla przeróżnych preparatów.

Pielęgnacja

Twarz i ciało

Olejek jojoba jest odpowiedni do pielęgnacji każdego rodzaju skóry:

- Cera sucha – zapewnia jej odpowiednie nawilżenie, przez co staje się ona jędrna i gładka,

- Cera tłusta i mieszana- reguluje poziom wydzielania sebum,

- Na trądzik- oprócz regulacji sebum olejek działa antybakteryjnie, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran,

- Cera wrażliwa- doskonale wchłania się, jest hipoalergiczny oraz nie zatyka porów,

- Na łuszczyce- nawilża skórę, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia,

- Na poparzenia- łagodzi poparzenia słoneczne i przynosi ulgę skórze.

Kilka kropel olejku poradzi sobie także z demakijażem twarzy. W związku z tym, iż olejek nie uczula, nie podrażnia można bez problemu użyć go do usunięcia makijażu oczu.

Przy suchej skórze polecane jest stosowanie olejku zaraz po wyjściu spod prysznica na jeszcze wilgotną skórę. Dla gładkiej i miękkiej skóry dodaj łyżeczkę olejku do ciepłej kąpieli.

Włosy

Preparaty z olejkiem jojoba lub olejowanie włosów nada im blasku, wygładzi je oraz ochroni przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi jak mróz czy ciepłe powietrz, np. z suszarki.

To także dobre lekarstwo na problemy z łupieżem. Olejek redukuje istniejący łupież i zapobiega jego powstawaniu poprzez doskonałe nawilżenie skóry głowy i przeciwzapalny charakter.

Paznokcie i dłonie

Olejek jojoba świetnie sprawdzi się przy problemie suchych dłoni. Dodatkowo wzmocni i odżywi paznokcie.